AccessibilityChange to default colorChange to green colorChange to blue color
  Others
Last Update: 25-04-2018 [cached @19:13]
  Piagam Pelanggan dan Pencapaian Dalam Berita

Pengenalan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA)

E-mail Cetak
Pengenalan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA)


Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) adalah perjanjian antara dua atau lebih negara untuk membentuk kawasan bebas dagang di mana perdagangan barangan dan perkhidmatan boleh dilaksanakan dengan halangan bukan tarif dan tarif yang minimum. Mereka yang tidak terbabit (non-parties) dalam perjanjian ini tidak dapat menikmati layanan akses keutamaan di dalam perjanjian ini.

Perjanjian perdagangan bebas (FTA) adalah bertujuan untuk menggalakkan perdagangan antara negara-negara dengan mengurangkan atau menghapuskan sekatan seperti tarif, kuota, yuran khas dan cukai. Ini bertujuan untuk memudahkan urus niaga serta menggalakkan lebih banyak perniagaan antara negara  sekaligus meningkatkan prestasi ekonomi negara masing – masing. Perjanjian perdagangan bebas boleh membantu perniagaan untuk bersaing di pasaran global.

FTA memberi manfaat kepada Malaysia untuk memperolehi akses kepada pasaran lebih besar. Produk Malaysia akan lebih kompetitif berbanding negara yang tidak mempunyai FTA. Pengeksport perkhidmatan Malaysia juga boleh mengeksport perkhidmatan mereka ke negara rakan FTA seiring dengan liberalisasi sektor perkhidmatan di kalangan rakan-rakan FTA.
FTA menggalakkan pertumbuhan ekonomi yang memberangsangkan dengan menyediakan lebih banyak persaingan di antara perniagaan – perniagaan. FTA mengurangkan kos – kos bagi perniagaan di negara masing – masing

Perjanjian FTA mengurangkan kos perniagaan sekaligus membenarkan penjualan barangan serta penawaran perkhidmatan pada kadar yang lebih rendah di luar negara. Ini boleh membawa kepada lebih banyak pilihan produk dan harga yang lebih rendah kepada pengguna, terutamanya apabila terdapat kelebihan kompetitif relatif antara pekongsi kepada perjanjian itu.

MPIC dan MTIB sedang terlibat di dalam perundingan TPP bagi menjaga kepentingan dan membuka akses pasaran yang lebih besar bagi kayu dan produk perkayuan Malaysia.


TPP

Perjanjian Perkongsian Trans Pacific (TPPA) dibentuk atas perjanjian perdagangan bebas (P4) yang ditandatangani oleh New Zealand, Singapore, Chile dan Brunei Darussalam pada 2005 dan dikuatkuasakan sepenuhnya pada 2009.

P4 seterusnya diperluaskan dan rundingan TPPA bermula dengan kemasukan Amerika Syarikat, Australia, Peru dan Viet Nam pada Mac 2010. Skop diperluaskan dengan isu-isu baru dengan matlamat mewujudkan ‘perjanjian berstandard tinggi dan komprehensif’.

TPPA adalah inisiatif untuk membentuk satu kawasan perdagangan bebas (FTA) di kalangan 12 negara yang berjumlah 800 juta penduduk dan gabungan KDNK
sebanyak AS$27.5 trilion.


Anggota – anggota TPP yang merangkumi (12) dua belas negara adalah seperti berikut::

i.    Amerika Syarikat,
ii.    Australia,
iii.    Brunei,
iv.    Kanada,
v.    Chile,
vi.    Jepun
vii.    Malaysia,
viii.    Mexico,
ix.    New Zealand,
x.    Peru,
xi.    Singapura, and
xii.    Viet Nam.

Kerajaan Malaysia berpendapat TPPA adalah inisiatif penting berikutan usaha Malaysia untuk meluaskan lagi peluang akses pasaran, meningkatkan daya saing dan membina keyakinan pelabur. Kajian komprehensif yang dijalankan UNDP turut mengenalpasti beberapa kelebihan ekonomi utama kepada Malaysia termasuk keuntungan kebajikan sebanyak 1.46 peratus dan gaji lebih tinggi bagi buruh mahir dan tidak mahir menjelang tahun 2020. Di samping itu, ia turut memperbaiki pertumbuhan KDNK berikutan akses pasaran lebih besar di kalangan negara TPPA.

Jika direalisasikan, TPP akan membentuk pasaran bebas cukai yang besar membabitkan 800 juta penduduk dengan gabungan KDNK AS$27.5 trilion. Jumlah ini jauh lebih besar daripada pasaran domestik Malaysia pada 29.5 juta rakyat dan KDNK AS$300 bilion.

Menurut satu kajian simulasi oleh Institut Ekonomi Peterson pada Jun, 2012, menjelang 2015, Malaysia akan menerima faedah dengan peningkatan dalam. Pendapatan Negara Kasar sebanyak RM26.3 bilion dan peningkatan dalam eksport sebanyak RM41.7 bilion.

Bagaimanapun, Kerajaan Malaysia sedar dengan cabaran dan kontroversi yang menyelubungi TPPA kerana tidak seperti FTA lain, ia lebih menyeluruh dan meliputi skop bidang lebih luas, justeru secara automatik akan mengundang lebih banyak pandangan umum dan perdebatan. Kerajaan menghargai semua pendapat yang telah diutarakan mengenai TPPA dan akan terus mengadakan perbincangan dengan NGO dan kumpulan berkepentingan untuk mendapat maklum balas.

Skop TPPA meliputi elemen tradisi FTA, di samping beberapa elemen baru bagi Malaysia seperti persaingan, buruh, alam sekitar, perolehan kerajaan dan hak harta intelek. Terdapat 21 kumpulan telah
ditubuhkan untuk mengadakan rundingan, iaitu:

i.    Akses pasaran
ii.    Halangan teknikal pada perdagangan
iii.    Langkah sanitari dan psitosanitari
iv.    Peraturan Tempasal
v.    Kerjasama Kastam
vi.    Pelaburan
vii.    Perkhidmatan
viii.    Perkhidmatan kewangan
ix.    Telekomunikasi
x.    E-Dagang
xi.    Pergerakan Perniagaan
xii.    Perolehan Kerajaan
xiii.    Persaingan
xiv.    Harta Intelek
xv.    Buruh
xvi.    Alam Sekitar
xvii.    Membina kapasiti
xviii.    Non-Conforming Measures
xix.    Trade Remedy
xx.    Isu-isu Horizontal
xxi.    Perundangan dan Institusi

Negara-negara yang menyertai rundingan bagi membentuk TPPA bebas untuk  membentang cadangan mengenai sebarang isu yang sedang dirunding. Bagaimanapun, semua cadangan mesti dipersetujui secara konsesus.


Perundungan TPP kini masih dijalankan  


Malaysia-Australia Free Trade Agreement (MAFTA)

Tarikh Perlaksanaan MAFTA


MAFTA telah ditandatangani pada 22 May 2012 antara negara Malaysia dan Australia. Disamping ASEAN-Australia-New Zealand FTA (AANZFTA), MAFTA akan membuka peluang pasaran yang lebih luas bagi kedua-dua buah negara. Bukan itu sahaja, MAFTA akan memperkuat hubungan perdagangan serta ekonomi antara Malaysia dan Australia. Skop komitmen di bawah MAFTA menyediakan persekitaran perniagaan yang lebih liberal dan stabil.


Peluang perniagaan untuk mengekport produk Malaysia


Di bawah MAFTA, Australia telah menghapuskan 100% tariff bagi produk – produk mereka pada tarikh penguatkuasaan MAFTA (1 Januari 2015)

MAFTA akan meningkatkan peluang perniagaan bagi syarikat – syarikat Malaysia di Australia. Justeru itu, mereka digalakkan untuk mengambil kesempatan ini dan meningkatkan aktiviti – aktiviti promosi dan pemasaran bagi mengukuhkan kedudukan mereka di pasaran Australia.  Antara produk – produk Malaysia yang mempunyai potensi untuk dieksport ke Australia termasuklah:


•    barangan besi dan keluli ;
•    barangan plastik;
•    pakaian dan pakaian ;
•    produk kayu perabot , lekapan dan lain-lain
•    produk berkaitan minyak sawit dan kelapa sawit ;
•    koko dan produk koko ;
•    produk makanan ; dan
•    produk automotif .


Kos import dari Australia lebih rendah.

Di bawah MAFTA, Malaysia berkomited untuk menghapuskan 99% atau 10,295 tarif line bagi duti import secara progresif menjelang 2020.

Kebanyakan tariff lines akan dihapuskan sepenuhnya setelah MAFTA berkuatkuasa. Ini termasuk produk seperti barang besi dan keluli, bahagian-bahagian automotif dan komponen , dan juga kaca dan barangan kaca.

Duti import ke atas 357 barisan tarif akan dihapuskan secara berperingkat pada tahun 2020. Ini termasuk produk-produk seperti buah-buahan , kimia dan bahan kimia , kenderaan automotif dan hulu besi dan keluli .

Syarikat Malaysia berpeluang untuk mengimport bahan-bahan mentah dari Australia dengan harga yang lebih rendah . Ini akan membolehkan mereka untuk mengurangkan kos pengeluaran dan meningkatkan daya saing mereka .


Sumber: MITI

Undian

Adakah anda bersetuju bahan buangan (tunggul pokok getah) boleh menghasilkan produk inovasi?Keputusan

Statistik Pengunjung

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini10358
mod_vvisit_counterSemalam11527
mod_vvisit_counterMinggu ini60448
mod_vvisit_counterMinggu lepas150119
mod_vvisit_counterBulan ini424533
mod_vvisit_counterBulan lepas468247
mod_vvisit_counterKeseluruhan29893876