question | question | question | question

 

 

PERHATIAN: PENGEKSPORT, PENGIMPORT, EJEN PENGHANTARAN, INDIVIDU DAN SEMUA PENGGUNA MCS

SISTEM MCS DALAM PROSES INTEGRASI DENGAN SISTEM UCUSTOMS. BAGI MELANCARKAN PROSES INI TERDAPAT BEBERAPA PERKARA PERLU DIAMBIL PERHATIAN OLEH PENGEKSPORT, PENGIMPORT, EJEN PENGHANTARAN, INDIVIDU DAN SEMUA PENGGUNA MCS. ANTARANYA IALAH:

     1.MEWAJIBKAN SYARIKAT UNTUK MENGEMASKINI NO ROC/ROB DIDALAM MENU PENDAFTARAN “KEMASKINI PROFIL” MCS DENGAN KADAR SEGERA.

     2.SYARIKAT PERLU MEMASTIKAN INDIVIDU YANG MELAKUKAN IKRAR DIDALAM LESEN EKSPORT MTIB BERDAFTAR DENGAN SISTEM UCUSTOMS.

     3. PENGIKRAR LESEN EKSPORT PERLU MERUJUK TERLEBIH DAHULU SENARAI NAMA PELABUHAN DAN CARA PENGANGKUTAN YANG DIBEKALKAN OLEH PIHAK UCUSTOMS MELALUI PAUTAN             YANG             DISEDIAKAN BAGI MEMASTIKAN NAMA PELABUHAN ADALAH BENAR. (KLIK DISINI). SEKIRANYA TIADA DIDALAM CARIAN MCS, SILA EMAIL KE This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. UNTUK TUJUAN        KEMASKINI.

   4. PENGIKRAR LESEN EKSPORT JUGA PERLU MEMASTIKAN DIDALAM RUANGAN DETAIL EXPORT ITEM MENGGUNAKAN UNIT PENGUKURAN YANG BETUL IAITU SAMADA MTQ, KGM, TNE ATAU UNT. SEBAGAI CONTOH:

                     KOD TARIF 4418 – KOD OUM(BASE ON CUSTOMS TARIFF) ADALAH KGM

 

SILA LIHAT LAMPIRAN YANG DISEDIAKAN BAGI RUJUKAN KOD OUM BAGI KOD TARIF YANG LAIN. (KLIK DISINI).

KERJASAMA DARIPADA SEMUA PENGGUNA SISTEM MCS SANGAT DITUNTUT BAGI MENJAYAKAN PROSES INTEGRASI INI AGAR TIDAK BERLAKU SEBARANG PERMASALAHAN DIMASA AKAN DATANG.